EN | MK | ES | IT | RO | SR

Toolkit

Мојот семеен бизнис
На почетокот на семеен бизнис

Цели Кликнете за да прочитате  

На крајот од овој курс ќе можете да:

Започнете семеен бизнис
Да го планирате, да го развивате и да го претворите во успешен бизнис, соочувајќи се со сите предизвици

Развиете сериозно деловно однесување
Ќе се фокусираме на ставови и активности кои ќе им помогнат главните корисници да имаат јасна слика за семеен бизнис, со предностите и недостатоците.

Станете експерт
Со специјализирање, ќе ја преземете улогата на претпоставен експерт, дури и ако штотуку сте го започнале вашиот бизнис.

Што е семеен бизнис?Кликнете за да прочитате  

       Семеен бизнис е бизнис со седиште во вашиот дом.
       Постојат два главни типа на семејни бизниси:

 • Бизниси што ги започнувате од нула: Предноста на бизнисот што го започнувате од нула е тоа што може да се прилагоди на вашите потреби, на веќе постоечките и пазарите во развој, така што нуди голема разновидност на можности.
 • Бизниси што можете да ги купите:

1.1.1 франшизи
    Франшиза е договор во кој еден бизнис му дава право на друг бизнис да ги дистрибуира неговите производи или услуги.

1.1.2 директна продажба
    Директната продажба вклучува продажба на производи или услуги за широка потрошувачка на начинот од личност на личност, без малопродажна локација. Постојат два главни типа на можности за директна продажба:
- SМаркетинг на едно ниво е заработување пари со купување производи од матична компанија и потоа продавање на тие производи директно на клиентите.
- Маркетинг на повеќе нивоа вклучува заработка преку маркетинг на едно ниво и преку спонзорирање на нови директни продавачи.

1.1.3 бизнис можности
Бизнис можност е идеја, производ, систем или услуга што некој ја развива и нуди да ја продаде на други за да им помогне да започнат свој, сличен бизнис.

Предности и недостатоци на семеен бизнисКликнете за да прочитате  

Добрата вест е дека предностите веројатно ги надминуваат недостатоците за повеќето од нас. Бидејќи сите претприемачи се оптимисти, да почнеме со добрата вест!

2.1 ПРЕДНОСТИ:
Запомнете дека не живеете двапати! Ако ви здодеа да работите за некој друг или да ја ставате вашата креативност во кафез; ако сте полни со одлични идеи - идеи за кои знаете дека ќе ве доведат до успех; ако имате можност да ги спроведете во пракса; ако копнеете по нешто подобро, има нешто подобро: семеен бизнис.

2.1.1 Веројатно најголемата предност е СЛОБОДАТА!
2.1.2 Имате флексибилност да работите кога и каде сакате

2.1.3 Можност за развој на бизнис со скратено работно време. 
2.1.4 Можете да ги изберете вашите клиенти и корисници.

2.1.5 Пониски трошоци за започнување и работење од традиционалниот бизнис.
2.1.6 Даночни предности 

Без разлика на недостатоците споменати погоре, само продолжете да си кажете: Можам и ќе бидам успешен! Точка.

 

2.2 НЕДОСТАТОЦИ:

2.2.1 Повеќе стрес поради неможноста да се најде рамнотежа помеѓу бизнисот и семејството.
2.2.2 Семеен бизнис е (обично) многу мал бизнис.
2.2.3 Недостаток на јасна дисциплина

 

Што треба да знам пред да започнам семеен бизнис: Планирање на мојот бизнисКликнете за да прочитате  

 

Плановите не се важни,но планирањето е сè.

 

најважните работи што треба да ги земете предвид кога започнувате семеен бизнис !!!

3.1 Подготовка на локацијата.
Ако сè се одвива од дома, дефинитивно треба да направите некои промени или прилагодувања.

3.2 Поставување на цената за вашиот производ/услуга.
Ако цените ви се превисоки, вашите клиенти ќе бараат поевтини извори за производите и услугите што ги нудите и наскоро ќе излезете од бизнисот поради недостаток на продажба. Ако ги поставите премногу ниски, дури и ако сите сакаат зделка со вас, вашите профитни маржи ќе бидат премногу мали за да го одржите развојот на вашиот бизнис. Клучот е да се најде компромис помеѓу овие две крајности.

3.3 Наоѓање на вашите клиенти. Клиентите се централниот елемент на секој бизнис. Како изгледа вашиот идеален клиент?
Еве неколку прашања што треба да ги поставите за да креирате профил.

 • Дали вашите најдобри клиенти се поединци или бизниси?
 • Ако се поединци, што сакаат, а што не им се допаѓа?
 • Кои се нивните потреби и проблеми?

Плановите не се важни, но планирањето е сè.

Пред да започнете со вашиот бизнис или да го напишете вашиот бизнис план, ќе биде исклучително корисно да одговорите на следниве прашања за да добиете јасна слика за вашите идни активности:

 • Каков вид на производ или услуга ќе продавам?
 • Со каква конкуренција ќе се соочам?
 • Може ли да генерирам побарувачка за мојот производ/услуга?
 • Како ќе дојдам до моите потенцијални клиенти?
 • Дали ќе се рекламирам, ќе се потпирам на препораки, ќе отворам веб-страница/онлајн продавница?
 • Кои вештини и искуство ги носам во бизнисот?
 • Колку пари ми требаат за да започнам семеен бизнис?
 • Колку пари претпоставувам ќе добијам од мојот неделен/месечен/годишен бизнис?
 • Колку вработени ми требаат? Кој ќе биде нивниот профил?
 • Во кој дел од куќата ќе го водам мојот бизнис?
Совети за успешен семеен бизнис: „Прави го она што го сакаш“

Поседување сериозен деловен ставКликнете за да прочитате  

 Сите сонуваме за работа што би ја работеле само кога би имале можност да ја работиме. За жал, за многумина од нас, нашата моментална работа е нешто што го работиме затоа што треба да ги платиме сметките, а не затоа што сакаме. Што ако можеш да го правиш она што навистина го сакаш? Зарем тоа не би било одлично?

Тоа е баш можноста што ја добивате со започнување сопствен бизнис. Само имајте сериозен деловен став!

2.1 Вие сте тој што одлучува
Вашиот семеен бизнис не се разликува од кој било друг бизнис.
Ова значи дека вашиот бизнис не е:
- Нешто што го правите само одвреме-навреме
- Шема за брзо збогатување. Фокусирајте се на напорната работа за да создадете бизнис каде што можете да го правите она што го сакате, да им служите на вашите клиенти и да заработувате пари во исто време - долгорочно, а не преку ноќ.
 

Не заборавајте, вие го држите клучот. Од вас зависи да одлучите што е најважно за вашиот бизнис и потоа да дејствувате според тоа.

 

Еве неколку интересни совети:

2.1.1  Бидете организирани

Држење на вашиот работен и приватен живот одвоени - Мора да повлечете линија помеѓу вашиот приватен живот и вашиот работен живот.

 • Не ја претворајте вашата спална соба во канцеларија Имаме еден збор за вас: немојте! Вашата спална соба мора да биде засолниште од притисоците на работата и животот каде што се релаксирате.
 • Користете посебен влез... ако е можно Посебен влез помага да го задржите вашиот деловен живот одделен од вашиот приватен живот.
 • Направете распоред за работа Кога имате сопствен бизнис, можете да работите кога сакате. Можеби ќе ви биде полесно (и попродуктивно) да воспоставите редовен распоред за работа.
 • Побарајте помош! Главната работа што треба да ја имате на ум е дека имате алтернативи на располагање ако се чувствувате преоптоварени.

 

Рутините се добра работа!
За да бидеме поефикасни,креирајте позитивни работни рутини!
Ефикасноста го прави вашиот бизнис или системските процеси поефикасни.

2.1.2  Организирана домашна канцеларија е ефикасна продуктивна домашна канцеларија

Да се биде организиран, ефикасен и ефективен прави разлика помеѓу тоа да се биде успешен во вашиот семеен бизнис и да се биде помалку од успешен.

Управување со вашето време:

 • Закажете состаноци за себе, пријателите и семејството! 
 • Разгледајте ги вашите приоритети на почетокот на денот! Што е приоритет, а што не? Приоритетите се активности кои имаат значително влијание врз постигнувањето на вашите цели.
 • Дали дејствувате како одговор на некоја итност од клиент? Бидејќи клиентите на многу начини се срцето и душата на секој бизнис, решавањето на нивните проблеми е јасен приоритет. Давањето приоритет на „итни случаи“ станува полесно со искуството.Buy an appointment calendar, daily planner, or electronic organizer, and use it!

Управување со вашата канцеларија:

Направете редовна навика да ја одржувате вашата канцеларија организирана и чиста.

 • Исчистете го вашето биро! 
 • Исчистете ја вашата канцеларија! Во организирана канцеларија е многу полесно да се снајдете и има многу помали шанси да изгубите нешто важно во вашата секојдневна работа.
 • Обележување: Управување со вашите важни документи! Организирајте ги во категории сместени во папки што правилно ги означувате. Организирајте ги ставките по категорија и ставете ги во означени кутии, на пример:
  • Алатки
  • Инструменти
  • резервни делови/компоненти
  • материјали/ суровини (по боја, по големина, по корисност) итн.
Преземете ја улогата на експертКликнете за да прочитате  

2.2. Помодоро техника
Помодоро техниката е метод за управување со времето. Користи кујнски тајмер што ќе ја дели работата во интервали, обично во должина од 25 минути, одделени со кратки паузи.

2.2.1 Помодоро техника
Помодоро техниката е метод за управување со времето. Користи кујнски тајмер што ќе ја дели работата во интервали, обично во должина од 25 минути, одделени со кратки паузи.

Оригиналната техника има шест чекори:

 1. Одлучете која задача ќе ја завршите.
 2. Поставете го помодоро тајмерот (обично 25 минути).
 3. Работете на задачата.
 4. Завршете ја работата кога ќе заѕвони тајмерот и направете кратка пауза (обично 5–10 минути).
 5. Ако сте завршиле помалку од три помодоро чекори, вратете се на чекор 2 и повторете додека не поминете низ сите три помодоро чекори.
 6. Откако ќе се направат три помодоро чекори, земете го четвртото помодоро и потоа направете долга пауза (обично 20 до 30 минути). Откако ќе заврши долгата пауза, вратете се на чекор 2.

За повеќе информации: https://en.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Technique