EN | MK | ES | IT | RO | SR

Toolkit

Nughedu Welcome – Заедничка исхрана за рурален развој


Клучни зборови

Отворена економија, заедничка исхрана, локален развој

Опис:

Нугеду Санта Виторија, во срцето на регионот Сардинија (ИТ), е дефинирана како рурална заедница со сериозни развојни проблеми, која се соочува со критичен феномен на депопулација.

Проектот Nughedu Welcome, кој денес стана територијален бренд, е пример за тоа како отворената економија може да ги реши тие прашања. Проектот поттикнат од група жители, кои се собрале во културно здружение и поминале напорен процес на обука една година, довела до создавање на „првото село за заедничка исхрана во Италија“.

Nughedu Welcome се состои од осум готвачи и други членови на персоналот, кои создале професионално структурирана понуда, откако се соочиле со многу организациски, промотивни и комуникациски тешкотии. Денес проектот има Фејсбук страница и своја веб-страница преку која ги споделува своите иницијативи, искуства и својата мисија.

Иницијативата била поддржана од платформата за храна Gnammo, која овозможила прикажување на домашни оброци за ручек или вечера, подготвени од членовите на заедницата со типични локални производи. По објавувањето на Gnammo, производот/услугата конечно може да се купи онлајн. На крајот на трансакцијата, луѓето добиваат купон неопходен за да уживаат во искуството на лице место.


Поврзан материјал за обука