EN | MK | ES | IT | RO | SR

Toolkit

Дигитални вештини за зајакнување на руралното претприемништво
Дигитални алатки за онлајн бизниси и паметна работа

ЦелиКликнете за да прочитате  

На крајот од овој модул ќе можете:

Да научете како да го дизајнирате и креирате вашиот онлајн бизнис: важноста на вашата компанија на Интернет и аспектите што треба да се земат предвид.

Да поседувате широк спектар на ИКТ алатки за подобрување на нашиот дигитален бизнис.

Да ја подобрите внатрешната и надворешната комуникација на нашиот бизнис. Предности на дигиталната комуникација.

Да ја разберете основата на сајбер безбедноста и како да ја имплементирате.

Важноста на вашиот онлајн бизнисКликнете за да прочитате  

Една од главните причини зошто повеќето жени претприемачи не преземаат чекор во онлајн светот е поради недостатокот на познавање на дигитални алатки. Интернетот ни нуди многу предности и услуги за зајакнување на претприемништвото, како и можност за зголемување на нашето знаење и обука. Имаме илјадници онлајн ресурси кои можат да ни помогнат во нашето учење, како што се упатства за туторијали и дидактички платформи. За ова е пример проектот Wide.

Во овој модул ќе ги научиме главните вештини и поими потребни за креирање и подобрување на вашиот онлајн рурален бизнис.

Во денешно време, целиот свет се движи на Интернет. Сè повеќе корисници ја прелистуваат мрежата, што им овозможува на компаниите брзо и лесно да се рекламираат и да контактираат со потенцијалните клиенти. Присуството на вашата компанија на Интернет ви нуди можност за споделување на вашиот бизнис на мрежата, така што секој корисник може да биде достапен од каде било во светот, 24 часа на ден. Ова исто така овозможува пристап до меѓународен пазар. Понатаму, ИКТ алатките го олеснуваат управувањето со информациите и документите, дистрибуцијата и оптимизацијата на задачите и интеракцијата со клиентите.

Што треба да има вашиот онлајн бизнис?Кликнете за да прочитате  

Онлајн бизнисот ни овозможува многу корисен опсег и разновидност за да го подобриме маркетингот на нашите производи. Сепак, постојат одредени аспекти кои мора да ги земеме предвид доколку сакаме да ја обезбедиме неговата ефикасност. Нашиот онлајн бизнис мора да вклучува:

 

 • Информации за контакт: Телефонски број, адреса, веб-страница, социјални мрежи…
 • Опис: Накратко објаснете кој сте и кои услуги или производи ги нудите.
 • Каталог: Вклучете мени на вашата веб-страница каде што ги изложувате вашите услуги или производи, како и понуди и промоции.
 • Начини на плаќање: Понудете му на корисникот различни начини да плати за вашите услуги. Може да вклучува PayPal, кредитна или дебитна картичка, готовина…
 • Лента за пребарување: Ова им овозможува на корисниците брзо и лесно да го најдат она што го бараат.
 • ЧПП (Често поставувани прашања): Дозволете им на вашите корисници да ги решат своите сомнежи со дел од одговорите на вообичаените прашања.
 • Системи за оценување: Ова може да биде бодување, прегледи, мислења…
 • Корпоративен имиџ: Ова го вклучува името на компанијата, логото, специфичните бои, сликите... Процесот на развивање на овие аспекти е познат како брендирање.
ИКТ алатки за паметна работаКликнете за да прочитате  

ИКТ алатките (информациска и комуникациска технологија) се низа ресурси, медиуми, платформи и системи кои овозможуваат пренос на дигитални податоци и информации. Еве неколку ИКТ алатки кои можете да ги користите за да го креирате и зајакнете вашиот онлајн бизнис.

Проектен Менаџмент: Одржувањето на добра организација на различните активности на нашата компанија е од клучно значење за да се обезбеди нејзино непречено функционирање.

 • Skype: врвна платформа за видео конференции. Воспоставете повици со вработените или клиентите или споделувајте пораки со вашиот тим.
 • Зум: оваа алатка нуди платформа каде што можете да остварувате видео повици, да снимате сесии и да разговарате.
 • Асана: Ви овозможува да го организирате и управувате вашиот тим внатрешно, доделувајќи задачи и споделувајќи ги потребните датотеки и информации.

 

Складирање информации (Облак): Облакот ни овозможува да складираме информации на Интернет наместо на хард диск, така што тие се достапни од каде било брзо и безбедно.

 • Google Drive: Овозможува бесплатно складирање на информации до 15 GB. Ова вклучува документи, видеа, слики…
 • WeTransfer: Дизајниран е бесплатно да пренесува датотеки до 2 GB, за да остане на платформата две недели пред да биде избришан.
 • Dropbox: Ова е „виртуелен хард диск“, така што е достапен од овластени корисници од кој било уред.

 

Креирање и веб дизајн за е-трговија: Електронската трговија се состои од продажба на производи преку Интернет. Тие се веб-страници каде што можеме да ги презентираме нашите производи, корпоративни информации и контакт. За да го создадеме, ние прибегнуваме кон компании за развој на веб или платформи за креирање веб.

 • WordPress: Тоа е платформата што ја користат повеќето веб-страници на Интернет. Направете ја вашата веб-страница и структурирајте ја вашата содржина како што сакате. Тоа е особено корисно за вашите комерцијални веб-страници.
 • Shopify: Оваа страница ви овозможува да ја дизајнирате вашата онлајн продавница без програмски вештини, бидејќи овозможува хостирањето на виртуелни продавници да ја подобри ефикасноста на онлајн продажбата.
 • Joomla!: Тоа е платформа за управување со веб-содржини, лесна за употреба и со неколку опции, што ја прави идеална за претприемачи.
 • Canva: Ова е веб-страница за графички дизајн кој ви овозможува да креирате свои дизајни со професионални резултати. Направете го вашето лого, слики и распоред за вашата веб-страница.

 

Социјални Мрежи: Социјалните мрежи се платформи кои ставаат илјадници луѓе во контакт, овозможувајќи им да споделуваат пораки, слики, видеа, линкови... Ова е одлична можност да ја рекламираме нашата компанија и да промовираме надворешна комуникација.

 • Фејсбук: The most used social network. Share information about your business and links of interest.
 • Инстаграм: Особено релевантно меѓу младите и тинејџерите. Тоа е едноставна и интуитивна платформа каде што можете да споделувате слики и кратки видеа (reels).
 • LinkedIn: Оваа социјална мрежа е фокусирана на областа на трудот. Споделете информации за претпријатието за да најдете вработени, партнери и соработници.

 

Специфични ИКТ алатки за руралниот сектор: Руралниот свет има и алатки кои можат да ни помогнат да оствариме добри деловни перформанси и управување.

 • AgroVision: Оваа алатка е специјализирана во секторот овошје и зеленчук и нуди услуги за следење на третирањето и работите на терен, бербата и примањето, складирањето и пакувањето на финалниот производ, до неговата комерцијализација и испорака до неговите крајни дестинации.
 • Agrivi Farm: Дизајниран да им помогне на земјоделците да донесат точни одлуки за да го поедностават и планираат управувањето со терените на фармата.
 • CoolFarmTool: Тоа е онлајн калкулатор за стакленички гасови, вода и биодиверзитет. Така, со оваа алатка можете да донесувате одлуки за да постигнете позелена и поодржлива компанија.
Совети за зајакнување на дигиталната комуникација

Вовед во дигитална комуникацијаКликнете за да прочитате  

Дигиталната комуникација се подразбира како пренос на информации, датотеки и пораки преку дигитални или ИКТ алатки. Онлајн дигиталната комуникација нуди многу предности во однос на традиционалните комуникациски канали:

 • Брзина: пораките и информациите на Интернет патуваат од кој било дел на светот за неколку секунди.
 • Пристапност: Благодарение на интернетот, можеме брзо, лесно и од кој било уред да пристапиме до информации и комуникација.
 • Економски: Интернетот ни нуди бесконечни ресурси во многу различни области.
 • Еколошка: Заштедата на физички ресурси ја прави онлајн комуникацијата поеколошка од традиционалната комуникација.