EN | MK | ES | IT | RO | SR

Toolkit

Роксана-Лариса Хаја – претприемачка, округ Клуж-Напока, Романија


Клучни зборови

предизвици , заедница, рекламирање, продажба, вработен

Опис:

Родена е во 1980 година, во една мала општина во округот Бистрита-Насауд- Романија, во семејство на учители.
Основно и средно училиште учела во малата заедница, под близок надзор на нејзините родители, кои биле учители во училиште, а родители дома, со голема желба да биде и добар ученик и среќно дете.
Во раните 20-ти, таа сфатила дека сака нови и возбудливи предизвици, па се приклучила на рекламна компанија, како продавач.
Првата желба да стане претприемачка се појавила во 2004 година, кога основала компанија во партнерство - дејноста на компанијата била издавање на рекламни списанија, наменети за странски туристи и кои содржат промоција на главните туристички атракции, хотели, ресторани во Трансилванија. Лудилото не траело долго, бидејќи таа ги немала сите информации, финансиски средства и зрелост да го развие овој бизнис, па се вратила на позицијата вработена во продажба.
Таа никогаш не го нашла своето место како вработена, а тоа е затоа што отсекогаш чувствувала дека може повеќе и дека нејзината улога во овој живот не е само исполнување на задачи.
Во 2012 година, 3 години откако нејзиното малечко синче се родило и затоа што таа секогаш била заглавена помеѓу работата и обврските како мајка и сопруга и открила дека поминува многу време во шопинг наместо квалитетно да поминува време со своето семејство, идејата за бизнисот што таа и нејзиниот тим го развиле се родила токму тогаш: Авантај испорака – први кои нуделе услуга како купување, испорака од дома во Клуж-Напока.

Насоката на развој на бизнисот во меѓувреме се променила, фокусирајќи се повеќе на набавки/испораки на производи за компаниите (посебно), на кои тие им ги доставувале потребните производи до канцеларијата.
Развојот на бизнисот бил прогресивен и бавен, обележан со предизвици, лични и професионални.
Во најнеурамнотежениот период од нејзиниот живот, кога останала самохрана мајка по разводот (2015), таа се фокусирала на професионалната страна и успеала дополнително да го развие малиот бизнис со внесување нови клиенти, зголемување на продажбата на постоечките клиенти, зголемување на тим, водена од желбата да  докаже, пред се, дека поимите претприемачка - мајка - самохрана жена, одлично се комбинираат.
Професионалната активност отсекогаш била придружена со учество на различни курсеви за продажба, маркетинг, развој на емоционална интелигенција, обуки и женско лидерство, се разбира!

 

 


Поврзан материјал за обука