EN | MK | ES | IT | RO | SR

Toolkit

Жени основачки на бизнис и нивниот клуч за успех


Клучни зборови

Групно финансирање од жени претприемачки, развој на стартап, иновативен и креативен производ

Опис:

Жените основачи на старт-ап се исклучително ретки во Европа. Ова делумно се должи на фактот дека жените започнуваат помалку бизниси од мажите. И покрај тоа што сочинуваат повеќе од половина од населението, жените сочинуваат помалку од една третина од сите претприемачи. И покрај тоа што добиваат помалку од половина од инвестицискиот капитал на нивните машки колеги, бизнисите основани од жени генерираат двојно повеќе приходи по инвестиран долар.

Според студијата на Европската инвестициска банка, Советување за финансии за иновации, Финансирање на жени претприемачи: Како да се зајакне растот (2020), ризичен капитал и финансирање за основните бизниси за бизниси предводени и во сопственост на жени во ЕУ постепено се подобрува.

Успешен пример е органската и еколошката дестилерија за виски Nc'nean во Шкотска, основана од Анабел Томас, која напуштила менаџерско-консултантска кариера за да го оствари својот сон. За кратко време, таа станала вистински лидер во оваа област.

Nc'nean претставува еден од примерите на раст преку групно финансирање. Со цел да се забрзаат тековните цели за проширување на компанијата, креаторот, Анабел Томас, успеала да собере 1,9 милиони евра преку користење на платформата за групно финансирање на Seedrs (и од приватни инвеститори). Како постигнала успех? Клучот бил уникатен и иновативен производ што ја доловува душата на Шкотска.


Поврзан материјал за обука